הגירושין והמשפחה המורחבת, דברים שכדאי שהורים שמתגרשים יידעו

הגירושין והמשפחה המורחבת, דברים שכדאי שהורים שמתגרשים יידעו כהורים גרושים אתם בוודאי מתלבטים מהי מידת ההשפעה שתהיה לגירושין על ילדיכם ויותר מכך, איך ניתן להשפיע על כך.

מן הסתם, אין תשובה אחידה אחת וכל תשובה מורכבת ממספר רב של גורמי השפעה אינדיבידואלים. כל ילד מפרש את החוויה ומגיב לה בהתאם לגיל בו התגרשו הוריו, האופי הבסיסי שלו או שלה, אופי הגירושין של ההורים ועוד.

יחד עם זאת, ישנם מספר גורמים אוניברסליים עליהם כן ניתן להשפיע והם נמצאו כמסייעים להתמודדות עם הגירושין מתוך חוסן ולא מתוך משבר.

אחד הגורמים המשמעותיים הוא טיב ואיכות הקשר עם המשפחה המורחבת – בישראל, כחברה פמיליירית למרבית הילדים יש סבים וסבתות, דודים ודודות ובני דודים ועוד. ההשתייכות למשפחה הרחבה, מעבר למשפחה הגרעינית, מקנה לילד תחושת שייכות, ביטחון ועוצמה. בהתאמה לכך, למשפחה המורחבת, וליתר דיוק לטיב הקשר עם המשפחה המורחבת בזמן הקונפליקט בין ההורים וגם לאחר הגירושין, השפעה עצומה על התמודדות הילד עם גירושי הוריו.

כאשר בני זוג חווים משבר ביחסיהם אשר הולך ומעמיק יש להם נטייה, בשלב הראשון, להסתיר זאת מבני המשפחה המורחבת, באמצעות הימנעות מהגעה לאירועים ולמפגשים משפחתיים. כתוצאה מכך במהלך השבועות ולעיתים גם החודשים הראשונים הילדים חווים בעל כורחם ניתוק מהדמויות שיכלו להוות עבורן משענת מסייעת. כאשר הקונפליקט מעמיק ומתחיל מאבק בין בני הזוג, ממהרים בדרך כלל בני המשפחה שלהם להתייצב לעזרתם כנגד בן הזוג האחר.

כתוצאה מכך, הגירושים אינם מתרחשים רק בין בני הזוג, אלא השפעתם רחבה מאוד ולמעשה כל אחד מבני הזוג "מתגרש" גם מחמו וחמותו, מגיסו ומגיסתו וכך הלאה משאר בני המשפחה. בדרך זו מתרחב המאבק אל מעבר לבני הזוג והילדים סובלים מפגיעה בקשר שלהם עם בני משפחה אלה. כל תחושת השייכות למשפחה הרחבה והגדולה מעבר למשפחה הגרעינית שלהם נפגעת, מה שמערער את תחושת המוגנות והביטחון שלהם.

איך אפשר להימנע מזה?

חשוב לזכור שהילדים אינם חלק מהסכסוך ולכן גם בתקופת הגירושים וגם לאחריהם יש לשמר את הקשר ואת ההשתייכות למשפחה המורחבת. ההורים צריכים לגלות אחריות ולאפשר, ורצוי אף לתמוך בכך, אך חשוב שגם בני המשפחה האחרים ייקחו אחריות ובצורה אקטיבית יפעלו לחיזוק הקשר עם הילדים. ניתן לומר בצורה די ברורה שהקפדה על רציפות הקשר היציב של מפגשים, (השתתפות באירועים משפחתיים ובימי הולדת וכד' וכן הקפדה על הקשר ברמה האישית של כל ילד "אחד על אחד" עם סבא וסבתא עם דודים וגם קשר במפגשים קבוצתיים של הילדים עם בני דודים) הקפדה על כל אלה תאפשר למשבר להיתפס ככזה שאינו מערער את כל קיומו של הילד ותגביר את החוסן של הילד ואת יכולת ההתמודדות שלו עם המציאות החדשה אליה הוא נאלץ להסתגל.
חשיבות השמירה על הקשר עם המשפחה המורכבת טובה וחשובה לילדים אך היא בהחלט יכולה לסייע גם להורים – עזרה פיזית, תמיכה, עצה טובה…

ואולי הדרך הטובה ביותר להימנע מכך היא לבחור בנתיב של גירושים בגישור וליווי הורי. כאשר בוחרים בנתיב זה יכולים להצליח לשמר מערכת יחסים תקינה הן עם בן הזוג ממנו בוחרים להתגרש והן עם המשפחה המורחבת משני הצדדים. טיפוח הקשר הזה לאורך כל הדרך מחזק את הילדים ומסייע להם בהתמודדותם הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

הזוגיות אולי מתפרקת אך המשפחה נשמרת גם אם השתנתה.