הליך גירושין

הליך גירושין, הוא אחד מהתהליכים הקשים והכואבים שאדם עלול להיקלע אליו, ללא כוונה ותכנון מראש. זהו לרוב תהליך שנכפה על בני זוג כתוצאה מנסיבות חיים שהובילו אותם לקבל החלטה כואבת ומורכבת – "להיפרד". החלטה זו טעונה רגשית, מלווה בסערת רגשות וטלטלות, ומלאה בתחושות שונות של כישלון, כעס, אכזבה, פחד משינוי, דאגה לילדים וחוסר ביטחון. 

הליך הגירושין כל כך קשה שהוא נחשב כשני בעוצמת הלחץ הנפשי שהוא גורם לאדם לאחר אובדן של ילד. מדוע תהליך גירושין הוא כל כך קשה וכואב? הוא קשה כיוון שהוא מכיל בו זמנית אובדנים רבים: אובדן הזוגיות, הבית, המשפחה שהייתה, ההורות שהייתה, חברים שתופסים צד, קרובי משפחה, חלומות ותקוות שהיו. 

בנוסף בני הזוג ניצבים בפני שלושה פרדוכסים בלתי אפשריים: הראשון, דווקא בתקופה של בלבול, חוסר ביטחון, פגיעות ויכולת שיפוט נמוכה, הם נדרשים לקבל החלטות הרות גורל בתחומים חדשים ולא מוכרים בעלי היבטים כלכליים, משפטיים והוריים. השני, "השותף" לקבלת ההחלטות לגבי הגורל שלי והצרכים שלי, הוא מי שאני נמצא אתו בסכסוך. 

והשלישי, למרות השבר, הסכסוך הזוגי והרצון להתרחק צבן הזוג, נדרשים בני זוג שהם ההורים להמשיך ולנהל תקשורת ומערכת יחסים ביניהם עד עולם. אין פלא שרבים לא מוצאים את הכוחות הנפשיים להתמודד עם מורכבות הליכי גירושין ופונים לעזרה. זאת תוך תקווה שמישהו אחר ינהל עבורם את המשבר, יקבל עבורם את ההחלטות ויגאל אותם מהכאב הקשה. 

כך פונים רבים לעו"ד ולהליך המשפטי מתוך אמונה כי שם יקבלו מזור וצדק לסבלם. אך למרבה הצער, ההליך המשפטי ביסודו הוא הליך לעומתי, מתנגח, בו צד אחד שואף לנצח את הצד השני, והשופט אמור לקבוע מי צודק. מטבעה הדרך המשפטית מסלימה את הסכסוך, מחדדת את הקוטביות ועלולה להמשך זמן רב, תוך פגיעה בלתי מתקבלת על הדעת במשפחה ובילדים. 

רבים עדיין תופסים את תהליך הגירושין כהליך משפטי ומתקשים לראות בו תהליך שהוא בעיקרו תהליך רגשי/פסיכולוגי שיש לו גם היבטים משפטיים. שכן, התהליך הרגשי מתחיל הרבה לפני שמתחילים הליכי הגירושים פורמאליים המשפטיים ונמשך הרבה זמן אחריהם. למרבה הצער רבים פונים תחילה לתהליך גירושין משפטי מחוסר הבנה. 

הליך גירושין מתחיל לרוב אצל צד אחד המעז ויוזם את הפרידה לאחר ש"התבשל" בהחלטה לאורך זמן, והוא בשל ולהוט לבצע את הליך הפרידה. הצד השני, במיוחד אם קיבל הודעה זו כהפתעה, נדרש לו זמן להבין ולהפנים את אשר "נפל" עליו. זוהי תגובה טבעית ואנושית שעלולה להתפרש על ידי הצד היוזם, כהתנגדות לא רלוונטית לפרידה וניסיון להכשיל את התהליך. 

זהו שלב מכריע בו נדרש להוביל את התהליך בסבלנות, התחשבות ולהבין שנדרש זמן לצד השני לעכל את הרעיון. כל ניסיון לכפות את רצון צד אחד על האחר ומהר, עלול להוביל את הצד השני להתבצרות ואטימות, תוך רצון לפגוע חזרה, ובכך הוא ישיג בדיוק את ההפך. 

בשלב זה של תהליך גירושין שני בני הזוג חשים רגשות של תסכול, אכזבה, כעס, צורך בנקמה, אשר לרוב מובלים אותם לנקיטת פעולות אימפולסיביות וחסרות אחריות, דבר שעלול להוביל להשלכות קשות בהמשך. כך רבים מאבדים סבלנות ופונים תחילה לעו"ד במטרה לאלץ את הצד השני לפעול על פי הקצב שלהם ללא הבנה של התהליכים הרגשיים שנדרש לתת להם מענה בשלב זה של הפרידה. 

וכך הפעולה הראשונה שרבים עושים  בתחילת הליך גירושין בהמלצת עו"ד היא פתיחת תיק גירושין. חשוב להבין שפתיחת תיק גירושין זו פעולה חד צדדית שמשנה את המציאות הקיימת ודוחפת את הצד השני לפעולת תגמול דומה. 

הצד השני, שלא היה בשל עדיין לקבל החלטה או שלא רצה בגירושין, מרגיש שאין לו יותר מה להפסיד ומתוך תחושת נבגדות ותסכול הוא יעשה כל שיוכל לגרום לצד השני סבל ונזק, מה שמוביל לרוב להידרדרות חסרת רסן, כאשר כל צד מצויד בעו"ד שתפקידו לנצח בקרב. הליכי גירושים הם מורכבים ונוגעים במגוון רחב מאוד של נושאים שלרוב נמצאים במחלוקת בין בני הזוג. 

ביניהם נושאים הקשורים ב: הסדרי שהות ומשמורת של הילדים, הסדרי מזונות, איזון המשאבים החומריים וחלוקת הרכוש, נושאים הוריים הקשורים בהמשך חינוך הילדים ושמירת בריאותם, וכמובן בחינת אורח החיים של כל אחד מבני הזוג לאור המצב הכלכלי החדש שנוצר. 

רבים מהנושאים איתם מתמודדים בני הזוג הם חדשים ולא מוכרים ולכן מומלץ להיעזר בבעלי מקצוע מוסמכים שיעזרו לבני הזוג לעבור את הליך הגירושים בדרך נכונה ומיטבית הן מהצד הרגשי והן מההיבט הכלכלי ובמיוחד מההיבט ההורי.  אז למי לפנות? בפניהם עומדות שלוש אפשרויות: פנייה לעורך דין, פנייה למגשר ופנייה להליך גישור המלווה בהדרכה הורית.

 יש הבדלים מהותיים ביניהם וההחלטה באיזה דרך לפנות תקבע איך תהליך הגירושין יסתיים ואיך הוא ישפיע על העתיד של בני המשפחה. עורך דין מטבע הדברים מומחה בצד המשפטי ועל פי שיטת המשפט בישראל, הוא מייצג צד אחד ויעשה כל שביכולתו באמצעות בית המשפט לקדם את האינטרסים של הצד אותו הוא מייצג. 

זוהי דרך ארוכה, כואבת, יקרה ועלולה להיות הרסנית לילדים. לעיתים אכן אין ברירה וצריך לפנות לעזרת בית המשפט לקבל עזרה, באם צד אינו מוכן להתקדם בשום אופן לכוון של שיח והסכמות. אך זו תהיה הדרך האחרונה בה נכון לפעול. הדרך השנייה היא לפנות תחילה למגשר גירושין שעבר הכשרות רלוונטיות בתחום, עוד לפני פנייה לעו"ד. 

מגשר גירושין לא מייצג צד אחד מבני הזוג, אלא משמש כצד שלישי ניטראלי שמטרתו להוביל את שני בני הזוג להסכמות בכל אותם הנושאים, בדרך מהירה, זולה ומכובדת. בתהליך הגישור אין צד שמנצח את הצד השני ואין צד שמפסיד. הליך הגישור מוביל למציאת פתרונות אפשריים לאינטרסים המשותפים מתוך הבנה בסיסית ששני הצדדים חייבים להמשיך לקיים מערכת יחסים הורית לטובת הילדים המשותפים. 

הדרך השלישית היא גישור לגירושין וליווי הורי. זו גישה מתקדמת שפותחה במיוחד עבור הורים בהליכי פרידה, והיא מובילה להפרדה מוחלטת של חיי השיתוף הזוגיים והכלכליים, תוך יצירת מסגרת חיים חדשה ויציבה של שיתוף פעולה הורי. בסיום התהליך יהיו לבני הזוג כל הכלים להמשיך ולפעול יחד, כלפי ילדיהם, כהורים אחראים  למרות שאינם כבר בני זוג. 

זוהי הגישה אותנו אנו מובלים במשרדנו,  את תהליך הגישור מובילים שני מגשרים בכירים גבר ואישה בעלי הכשרה לגישור במשפחה, האחד מומחה ליישוב סכסוכים זוגיים ומשפחתיים והשנייה מדריכת הורים מנוסה בתחום הגירושין, אשר יושבים יחד כצוות בכל פגישות הגישור. 

ייחודיות הגישה היא בעובדה שלכל אורך התהליך מנכיחים המגשרים להורים את חווית הילדים ואת המשמעויות של כל ההחלטות שמתקבלות לגבי כל ילד בהתאם לגילו ולצרכיו המיוחדים. לאחר גיבוש כל ההסכמות מוגשת טיוטת לניסוח הסכם משפטי סופי לעו"ד מתחום דיני המשפחה אשר שייך למרכז. הסכם זה מוגש לאישור וקבלת תוקף מבית המשפט וקבלת הגט. 

לאחר  קבלת הגט שני המגשרים ממשיכים ללוות את ההורים בעוד שתי פגישות המשך במטרה להטמיע את ההבנות בשטח בדרך נכונה. תהליך גירושין זה בגישור וליווי הורי, הוא תהליך יעיל, בעלות נמוכה משמעותית מכל הליך משפטי ומתנהל בקצב שבני הזוג מכתיבים.